Gå til hovedindhold

Byggeprojekter

Læs mere om de forskellige byggerier på Aarhus Ø her.

 • Læs op

Indhold

  Aarhus Ø er godt på vej til at blive en mangfoldig bydel med en bred vifte af boligtyper og et spændende byliv. Mange af byggerierne står allerede færdige og indflyttede. Flere er på vej. Her på siden kan du finde en oversigt over de kendte projekter i bydelen samt finde links videre til projekternes egne hjemmesider.

  I 2018 valfartede sejlere fra hele verden til Aarhus og Sejlsportscenteret på Aarhus Ø. Anledningen var verdensmesterskabet i samtlige, olympiske sejlsportsdiscipliner. Omkring 400.000 atleter, trænere, pressefolk, frivillige og tilskuere besøgte under arrangementet Aarhus.

  Sejlsportscenteret blev indviet i maj 2018 af det nuværende regentpar. Det er finansieret med støtte fra A.P. Møller Fonden, Nordea Fonden, Salling Fondene og Aarhus Kommune. Ud over to store bådehaller indeholder byggeriet værksteds-, klub- og mødelokaler, kontorer til medarbejdere fra sejlklubberne, Dansk Sejlunion og Team Danmark, loungeområde og mulighed for overnatning.

  Sejlsportscenteret blev tegnet af Entasis arkitekter i samarbejde med Praksis Arkitekter, Henry Jensen rådgivende ingeniører og Schønherr.

  Læs mere om  Aarhus Internationale Sejlsportscenters hjemmeside her på projektets hjemmeside

  Ejendomsselskabet Olav De Linde står bag boligbyggeriet SHiP, der har fået sit navn efter danske traditioner for skibsbyggeri, som er kendt for godt håndværk og optimal indretning.

  Byggeriet er tegnet af tegnestuen Arkitema Achitects og indeholder 202 lejligheder fordelt over syv etager. Der er terrasser eller altaner til alle lejlighederne. Dertil kommer begrønnede gårdrum med plads til ophold og leg. Facadeelementerne er beklædt med natursten samt glaspartier og altaner med glasværn, som er medvirkende til at give SHIP sin særlige identitet.

  SHiP var oprindeligt planlagt som et erhvervsbyggeri, men er siden blevet konverteret til at indeholde boliger. Der var indflytning i 2021.

  Du kan læse mere omSHIP her på projektets hjemmeside 

  Z-huset er det første byggeri, der gik i gang på Aarhus Ø tilbage i 2008. Det gik dog i stå igen, da finanskrisen ramte Danmark såvel som resten af verden. I 2014 blev byggeriet af Z-huset genoptaget. Efter genoptagelsen tog et nyt arkitektfirma - Sahl Arkitekter – over, og formen på byggeriet blev ændret. Det kombinerede bolig- og erhvervsbyggeri med tilhørende p-kælder i to etager stod færdigt og indflytningsklart i 2017.

  Z-Husets skalering hænger sammen med beliggenheden mellem lystbådehavnen og Bernhardt Jensens Boulevard. Langs boulevarden er bygningshøjden ti etager, mens den trapper ned til miljøet omkring lystbådehavnen.

  Du kan læse mere om Z-huset her på projektets hjemmeside

  Det almene boligbyggeri "Havnehusene" og det private boligbyggeri "Kanalhusene" er begge tegnet af samme tegnestue; Luplau og Poulsen. Det betyder, at de to projekter - som tilsammen danner en hel boligkarré - arkitektonisk smelter sammen.

  Brabrand Boligforening står bag Havnehusene, som er et CO2-neutralt byggeri, hvor energien dels kommer fra spildevand fra bygningen, dels fra jordvarme. Byggeriet består af 83 familie- og seniorlejligheder og 182 ungdomsboliger. Dertil kommer fælles væksthuse samt terrasser på tagene. Hver opgang er fælles om et væksthus og en terrasse men har også adgang til de andres. Byggeriet stod klar til indflytning i 2015.

  Brabrand Boligforenings byggeri på Aarhus Ø er hædret flere gange for dets arkitektoniske kvalitet. I 2015 modtog Havnehusene en plakette af Aarhus Kommune for præmieret arkitektur i kategorien Nybyggeri på baggrund af den forståelse for arkitektur og kvalitet, som klart kommer til udtryk i bygningen. Ikke lang tid efter fulgte byggebranchens hæderspris Årets Byggeri i kategorien Bolig.


  Læs mere om Havnehusene her på projektets hjemmeside

  Kanalhusene er opført 2014-17 og er beliggende på det nye Aarhus Ø med udsigt til både lystbådehavnen, Bugten og den store kanal langs Bernhardt Jensens Boulevard. Byggeriet rummer 148 lejligheder opdelt i mindre huse i forskudt højde med forskellig kig til vandet, havnen og Aarhus.

  Kanalhusene er private ejerboliger og består af 9 mindre forbundne bygningskroppe med 148 lejligheder og grønne tage, som ligesom Havnehusene har forskellige højder. Byggeriet er udført med facade i dansk tegl og med et varierende farvespil, der skaber et meget karakteristisk udtryk.

  Det almene boligbyggeri Havnehusene og Kanalhusene er begge tegnet af samme tegnestue; Luplau og Poulsen. Det betyder, at de to projekter - som tilsammen danner en hel boligkarré - arkitektonisk smelter sammen.

  Du kan læse mere om Kanalhusene her på projektets hjemmeside 

  Ungdomsboligerne på Aarhus Ø var de første til at blive indflyttet i bydelen. De fire punkthuse har hvert deres særlige karakter og er placeret med en fælles opholdsplads i midten. 

  Marina House er det eneste af de fire punkthuse, som består af privatejede boliger. Byggeriet med de grønne altaner er 8 etager højt og der er 45 boliger i huset – mange med udsigt til lystbådehavnen.

  Læs mere om Marina House her

  Grundfos Kollegiet med de vertikale striber på facaden består af 159 lejligheder og er ligesom Marina House tegnet af den aarhusbaserede tegnestue Cebra. Bag kollegiet står en selvejende institution, der består af Ingeniørhøjskolen og Maskinmesterskolen. Derudover sponsorerer Grundfos bl.a. klimaløsninger og afprøver nye grønne teknologier i byggeriet. Eksempelvis måles beboernes forbrug af vand, el og varme konstant med henblik på at udvikle bæredygtigheden i byggeriet endnu mere.

  Læs mere om Grundfos Kollegiet her

  Vulkanen med den markant orange farve i facaden er tegnet af arkitektfirmaet Cubo og indeholder 50 boliger fordelt over 6 etager. Det er boligforeningen Ringgården, som står bag både Vulkanen og dets nabo – Det Store Havnehus. Huset er et 0-energibyggeri – blandt andet på grund af dets tag, som er foldet og beklædt med solceller. Vulkanen byder også på tagterrasse samt flere forskellige fælleslokaler for husets beboere.

  Læs mere om Vulkanen her

  Det store Havnehus er tegnet af Arkitema og ejet af Boligforeningen Ringgården. Som Vulkanen har også dette byggeri et stort fokus på bæredygtighed. En solmark på taget og markante solceller på den sydøstvendte facade betyder, at højhuset kan producere energi nok til at dække både varme- og elforbruget i ungdomshøjhuset. Hertil kommer, at kun snavset ryger ud med badevandet, når beboerne i de 99 boliger tager bad. Varmen trækkes nemlig ud af det beskidte badevand og genbruges. 

  Læs mere om Det Store Havnehus her

  Nicolinehus, som stod færdig i 2022, er tegnet af AART Architects og består af to selvstændige karréer på 12 og 17 etager - begge i rødt tegl. Bricks A/S er bygherre på projektet, der er opkaldt efter skoleforstanderinden Nicoline Koch.

  Bygningen består af 240 boliger, hvoraf de 180 er ejerlejligheder og resterende 60 er lejelejligheder. Derudover er kontorlejemål, butikker, træningsfaciliteter og en parkeringskælder med plads til 450 biler også at finde i byggeriet. I parkeringskælderen spilles der musik, ligesom kunstmuseet Aros også har en lille filial med digital installationskunst deri. Bydelens første dagligvarebutik, en Føtex, åbnede ligeledes op, da Nicolinehus stod færdigt

  I stueetagen af Nicolinehus’ nordlige bygning er Markedshallen. Her er der indtil videre 13 madstande at finde – lige fra en fiskebistro til pastabod til ølbar.

  Mellem Nicolinehus og ungdomsboligerne er en offentlig aktivitetsplads, der er delvist begrønnet. Det er en plads til aktiviteter, leg, liv og bevægelse med både legeredskaber, gynger, basketkurv og redskaber til fysisk udfoldelse.

  Du kan læse mere om Nicolinehus her på projektets hjemmeside

  Byggeriet med den ikoniske arkitektur, tegnet af CEBRA og JDS Architects, hollandske SeARCH og franske Louis Paillard, stod færdig og indflyttet i 2013. 

  Isbjerget består af 208 lejligheder, hvoraf ikke to er ens. Byggeriet har siden sin opførelse vundet stor international hæder – bl.a. vandt Isbjerget prisen for verdens bedste boligbyggeri ved den store og prestigefyldte ejendomsmæglerkonference MIPIM i Cannes i 2013.  

  Går man forbi, kan man lægge mærke til, at farverne på altarnerne varierer. Det gør de, eftersom der er mere behov for at skærme for indkig for neden og for at gøre udtrykket lettere for oven. Men også for at skabe en direkte reference til is, hvorfra inspirationen kommer. Indlandsisen har samme intense farve helt tæt på havoverfladen, og jo længere op på Isbjerget man kommer, jo hvidere bliver isen også.

  Læs mere om Isbjerget her på projektets egen hjemmeside

  AART Arkitekter har tegnet de fem punkthuse, som tilsammen danner Pakhusene på Aarhus Ø. Tre af bygningerne er opført til erhvervsformål, mens de resterende to bygninger er opført som ejerlejligheder til beboelse. Pakhusene er Aarhus Ø’s første erhvervsbyggeri. Første etape af Pakhusene blev indflyttet i 2017, mens anden etape af byggeriet blev indflyttet i 2020.

  Pakhusene er baseret på principper om deleøkonomi og sammenhold – det handler om at have adgang til ting frem for at eje dem. Derfor er der også er fælleskantine, fitness, sauna og tagterrasse i byggeriet, ligesom de mange virksomheder deler mødelokaler og kan være med i delebilsordninger. Pakhusene er desuden DNGB-guldcertificeret, hvilket betyder, at de har opnået en særlig grad af bæredygtighed i byggeriet.

  På pakhusets øverste etage kan man finde michelin-restauranten Substans.

   

  Læs mere om Pakhusene her på projektets hjemmeside

  Lighthouse-projektet består flere etaper, herunder de tre byggerier – Promenadehuset, Kanalhuset og Fyrtårnet. Hele projektet indeholder over 400 boliger fordelt på ejerlejligheder og almene boliger.

  Første etape af boligbyggeriet Lighthouse stod færdigt i 2012 og er tegnet af arkitektfirmaet 3XN. 

  De resterende bygninger – Lighthouse 2.0 – stod færdige i 2022. Det kaldes Lighthouse 2.0, eftersom det har samme bygherre som det eksisterende Lighthouse ved siden af. Byggeriet står som et arkitektonisk fyrtårn for Aarhus.

  Byggeriet er 142 meter højt og har 44 etager. Der er offentlig adgang til øverste etage med blandt andet en udsigtsplatform under seværdigheden kaldet Aarhus Øje. Derudover kommer der bylivsaktiviteter i form af bl.a. et maritimt bugtcenter og en udstilling over Aarhus' byudvikling.

  I 2023 vandt Lighthouse prisen for smukkeste højhus i verden i højden 100-199 meter ved The Council on Tall Buildings and Urban Habitat Awards i Singapore.

  Læs mere om Lighthouse her på projektets hjemmeside

  Generationernes Hus er et helt særligt byggeri, som er opført i et samarbejde mellem flere magistratsafdelinger i Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening.

  Aarhus er en by med plads til at udfolde sig. Vi har alle mulighed for at tage ansvar for eget liv og udnytte egne evner. Vi er samtidig en by, hvor vi i fællesskab hjælper dem, der har brug for det. Med Generationernes Hus tager Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening et fælles ansvar for at bidrage hertil.

  Generationernes Hus samler, som navnet også indikerer, flere generationer under samme tag.

  Byggeriet er tegnet af RUM og ERIK Arkitekter A/S, har 304 boliger samt en daginstitution med både vuggestue og børnehave. Der er også fællesfaciliteter for både beboere og lokalområdet i byggeriet. Fællesfaciliteterne tæller blandt andet: en café, træningsfaciliteter og fælleslokaler.Boligerne er fordelt således : 40 ungdomsboliger, 40 familieboliger, 24 handicapboliger, 100 ældreboliger, 100 plejehjemsboliger. Projektet er indflyttet.

  Boligerne er fordelt således : 40 ungdomsboliger, 40 familieboliger, 24 handicapboliger, 100 ældreboliger, 100 plejehjemsboliger. Projektet er indflyttet.

  Læs mere om Generationernes Hus her på projektets hjemmeside

  Byggeriet Havneholmen er tegnet af C.F. Møller og indeholder 397 boliger.

  Lejlighedskomplekset, som blev indflyttet i 2016, er opført som boligblokke i varierende højder mellem fem og 13 etager. De karakteristiske stålbjælker i toppen er en reference til klassiske kanalhuse med udvendige hejseværker.

  Havneholmen indeholder både familie- og ungdomsboliger samt 140 seniorboliger. Blanding af mindre boliger på eksempelvis to etager og større familieboliger på fem etager er med til at sikre en mangfoldig beboersammensætning.

  Det er TopDanmark Ejendom og PenSam Liv, der har opført bygningen i fællesskab.

  Havneholmen er omkranset af kanaler og har desuden Ø-Linjen lige foran sig.

  Læs mere om Havneholmen her på projektets hjemmeside 

  Spahotellet er tegnet af Bjarke Ingels Group og Sleth. Det bliver udformet som et spiralforløb, der snor sig om sig selv og inviterer besøgende op på toppen af hotellet til en unik udsigt over havnen og midtbyen i 76 meters højde. Hotelkæden Scandic lejer sig ind i byggeriet, der får ca. 350 værelser.

  Visionen, da hotellet ført blev tegnet, var at have én stor konferencesal med plads til over 2000 gæster. Det er dog senere hen blevet ændret til fordel for sale, som kan huse 700-800 gæster. Der vil derudover være hele treetagers spafaciliteter. Byggeriet pågår og forventes at stå færdigt i 2026.

  Hotel- og konferencecenteret, sammen med hotelkarréerne og kampanilen, er en del af det Anders Holch Poulsen og Rune Kilden-ejede anpartsselskab "Bassin 7". 

   

  På spidsen af Ø4 ved Bassin 7 ligger boligbyggeriet AARhus. Byggeriet med gårdrum, beboerhus og 255 unikke lejligheder er tegnet af BIG – Bjarke Ingels Group og blev indflyttet i 2019.

  Bygningens form udgør to store AA’er, der hilser besøgende velkommen til Aarhus. Den aftrappede form sikrer også, at alle lejligheder får både sol og havudsigt fra de tilhørende terrasser og taghaver.

  Til byggeriet hører også to lidt særlige slags huse: 21 fritliggende badehuse foran projektet og 40 aktivitetshuse, som er integreret i byggeriet i stueetagen.

  Køberne af de fritliggende badehuse har forpligtet sig til hver at lave mindst 10 offentlige og udadvendte arrangementer om året, der kan være med til at skabe byliv helt ud på spidsen af Bassin 7. Dertil kommer et forbud mod at have gardinerne trukket for, når beboerne ikke er hjemme. Der skal nemlig være noget at kigge på for alle de besøgende, der kommer forbi.

  Også i de godt 40 indbyggede aktivitetshuse er der mulighed for at lave publikums-orienterede aktiviteter.

  For folk, der bor i projektet AARhus, er der også et beboerhus, som laver en lang række af aktiviteter, såsom fredagsbare og tirsdags-strik.

  Læs mere om AARhus her på projektets hjemmeside

  Bestseller-byggeriet er tegnet af C.F. Møller og blev indflyttet i juni 2015. Byggeriet rummer samlet ca. 22.000 m² kontorer, showrooms, foto- og filmstudier og kantine samt restaurant.

  Kontorkomplekset består af en række bygningskroppe, der ligger forskudt i forhold til hinanden og er forbundet af forskellige udearealer indimellem, fx atrier, terrasser og taghaver. De enkelte volumener varierer fra en til 12 etager.

  Under bygningen er der tre kælderniveauer med 450 p-pladser og ca. 400 cykelparkeringspladser. 

  Kontorkomplekset gør brug af bl.a. havvandskøling og solceller og er planlagt som et byggeri i lavenergiklasse 2015, dvs. med et energiforbrug, der er 50 pct. mindre end bygningsreglementets mindstekrav.

  Hotelkarréen og teaterkarréen er to bygninger, som ligger i hjertet af Aarhus Ø. Bygningerne er placeret i første parket til vandet ved Bassin 7 med naboer som Havnebadet, Teatret Gruppe 38 og AARhus-byggeriet. Byggerierne deler af den grund udsigt over Bassin 7 og havnebadet. Karréerne er tegnet af Sleth.

  Karréerne udgør tilsammen 177 lejligheder. De to karrébygninger fungerer som centrum for bylivet på Aarhus Ø med caféer og restauranter i stueetagen. Projektet blev indflyttet i 2022.

  Hotelkarréen er den største af de to og er placeret ved siden af det kommende spahotel. Hotelkarréen har 110 ejerlejligheder fordelt på ni etager.

  Teaterkarréen er lillebroren og har 67 lejligheder fordelt på fire etager. Ved siden af teaterkarréen finder man Teater Group 38 og AARhus. 

  I begge karréer finder man store gårdrum med gavlmalerier udsmykket af Aarhus-kunstnerne Hans Krull og Peter Birk.

  Karréerne er, sammen med kampanilen og konferencehotellet, en del af Anders Holch Poulsen og Rune Kilden-ejede anpartsselskab "Bassin 7".

  Læs mere om Karréerne her på projektets hjemmeside

  Kampanilen er et lejlighedskompleks og ur med 75 unikke lejligheder fordelt på hele 19 etager.

  Bygningens navn, Kampanilen, stammer fra det italienske ord campanile, som betyder fritstående klokketårn. Bygningen har af den grund et stort ur i toppen, som står op over de omkringliggende byggerier. Inspirationen bag bygningen er idéen om at bo inde i Big Ben. I to af lejlighederne på 15. sal bor man derfor lige bag selve urværket.

  Kampanilen står bag ved karréerne. Visionen med byggeriet er at lave et karakteristisk byggeri, som med tiden kan blive et vartegn for Aarhus Ø. Kampanilens facade er dækket i kobber, hvilket giver et ikonisk og unikt udseende. Her forventer man, at facaden med tiden vil blive mere og mere mat og med tiden grønt - altså også et nik til temaet tid.

  Kampanilen, sammen med karréerne og konferencehotellet, er en del af Anders Holch Poulsen og Rune Kilden-ejede anpartsselskab Bassin 7. Bygningen blev indflyttet i 2022.

  Læs mere om Kampanilen her på projektets hjemmeside

  Et af de første projekter på indre Aarhus Ø er Hængslet. Hængslet er tænkt som en byport i Nørreportkrydset, som skal binde den eksperimenterende og højtbyggede arkitektur fra Aarhus Ø sammen med Midtbyen. I udviklingen af projektet, har man sat byrum og byliv i centrum, og man har udviklet Hængslet ud fra de principper.

  Teamet bag byggeriet er AAA United A/S, som består af Dorte Mandrup A/S, Søren Jensen A/S og landskabsarkitekt Kristine Jensen. Det er Bestseller, der ejer byggefeltet.

  Hængslet kommer til at have en åben arkitektur med bæredygtighed som omdrejningspunkt. Hængslet vil komme til at stå på søjler, hvilket giver transparens og hjælper med at bevare sigtelinjerne fra Nørreport kryds. Der vil være et markedet under bygningen, hvor øboerne og Aarhusianerne kan svinge forbi til en kop kaffe eller bid mad. Over markedet vil der være kontorlokaler, som vil bruges til bæredygtige virksomheder og upcycling. 

  Lokalplanen blev vedtaget maj 2023. Projektet pågår, og Hængslet forventes færdigt i 2026.

  Byggeriet skal bestå af Pakhus B og C og vil efter planen rumme 300 boliger på Aarhus Ø. Byggeriet har fokus på bæredygtighed, og den grønne profil vil være gennemgående - både i det arkitektoniske udtryk og i vurdering af materialevalg. Byggeriet opføres af Prime Office A/S med Aarsleff som totalentreprenør.

  Projektet kommer til at bestå af to karreer. Karrestrukturen er bevidst valgt for at følge den arkitektur, skala og byrum, som er karakteristisk for de nærliggende områder, Trøjborg og Ø-gadekvarteret. Derudover har bygherren forpligtet sig til at etablere et grønt areal imellem de to karreer. 

  Udover miljømæssig bæredygtighed er et andet nøglebegreb vedrørende projektet social bæredygtighed. For at sikre en nuanceret social sammensætning skal projektet bestå af både byhuse og boliger til studerende, pensionister og børnefamilier m.fl.

  Lokalplanen blev vedtaget af Aarhus Byråd i 2023. 

  Sidst opdateret: 2. april 2024

  Andre relaterede sider